Teleshop телефон за поръчки
0 Кошницата е празна

Мед - храната на боговете!

19.03.2013

Мед - храната на боговете…..

h1

Поради своите вкусови и хранителни качества, медът е един от най-ценните хранителни продукти, познат на човечеството от дълбока древност - с пчеларска дейност са се занимавали египтяни, индийци, гърци, китайци и римляни. Още древните лекари и философи са го считали за чудодейно средство за здраве и дълголетие. Мед, намерен при археологически разкопки в Египет изцяло е запазил полезните си свойства.

България е на последно място от страните в ЕС по консумация на мед - около 500 грама годишно на човек. Организаторите на най-големия в Европа панаир на пчеларството съобщават, че консумацията на мед в световен мащаб се преоткрива.

Състав:
Пчелният мед е натурален и сладък хранителен продукт, който се получава от няколко вида пчели. Те събират нектар и растителни секрети, които обогатяват с ензими и складират във восъчните пити.
Сладкият вкус на меда се дължи на монозахаридите фруктоза (около 38,5%) и глюкоза (31%). Други негови компоненти са вода, органични киселини, аминокиселини (около 20 на брой), белтъчни вещества, минерални вещества (калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий), витамини - B1, B2, B3, B6, K, C, E. 1 г мед се равнява на 3 ккал.

Видове мед
Според вида на растенията от които е събран нектарът, медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид растения). Установено е, че медът приема хранителните и лечебни свойства на растенията, от които е получен. Най-разпространените в България видове мед са:
Акациев мед
Липов пчелен мед
Многоцветен (билков) пчелен мед
Манов мед
Мед от магарешки бодил

h2

Лечебни и козметични свойства на меда
Пчелните продукти и респективно медът са широко използвани в козметиката и народната медицина. Пчелният мед съдържа биостимулатори, т.е. вещества, които повишават тонуса на организма. Спортисти, които приемат мед преди състезания или по време на почивките по-бързо възвръщат мускулната енергия. Препоръчва се приема на мед от хора, които са боледували продължително време за бързо възстановяване на силите.

Известно е, че изчерпването на запасите от глюкоза в кръвта (хипогликемия), водят до влошаване на мозъчната дейност и разсеяност. В този ред на мисли при състояния на хипогликемия фруктозата и глюкозата в меда контролират нервната дейност, понижават кръвното налягане, нормализират сърдечната дейност, усилват диурезата и повишават кръвосъсирването. Фруктозата има предимство пред глюкозата като енергиен източник при редица болестни състояния (диабет, кетози, заболявания на черния дроб). Въпреки това трябва да се има предвид, че медът (подобно на обикновената захар) повишава кръвната захар и прави контрола й по-трудна задача при диабетици.

Проучвания с мед от манука са установили, че медът има антибактериални свойства и може да се използва като помощно средство при лечение на редица заболявания като дуоденални язви (срещу H. pylori), гинекологични проблеми, гастрит, проблеми с дихателните пътища, естествено без да замества медикаментозната терапия. Комбинацията от мед и канела води до понижаване нивото на холестерола и укрепване на сърдечния мускул. Всекидневният им прием намалява риска от инфаркт. В древността се е вярвало, че хората след 45 години могат да удължат живота си, ако приемат мед с орехи и мляко. Консумацията на природното злато не само помага при лечението на настинки, но ги и предотвратява.

Медът съдържа веществото дефензин, което се счита за естествен антибиотик. Като част от имунната система на пчелите, то се бори ефикасно с болестотворните бактерии. Според други автори антибактериалната му активност се дължи главно на натрупването в него на водороден прекис. Във всички случаи антибактериалното му действие е доказано в борбата срещу паразита Трихомонас вагиналис, предизвикващ хронични възпаления във влагалището на жената и пикочния канал на мъжа. Медът ускорява храносмилането и подобрява метаболизма, също така води до повишаване нивото на хемоглобин в кръвта. Той притежава почти същото pH като това на кожата и поради тази причина е ефикасен неин защитник.

Медът се справя отлично при изгаряния, рани и кожни заболявания, тъй като активира кръвообращението и стимулира храненето на тъканите. Известен е т.нар благ мехлем, съдържащ пчелен восък. Намазан върху рана, той предизвиква обилна секреция, която води до почистването и стимулира образуването на епидермиса, при което раната заздравява.

Като натурална съставка, той се използва за производството на много козметични продукти - кремове за ръце, шампоани, балсами и маски за коса, лосиони за тяло, пяна за вана и други. Медът е нежен към напуканите устни - с едно намазване те бързо омекват. Все повече популярност добива масажът с мед, който действа тонизиращо и се включва към антицелулитните програми. Тази процедура подобрява кръвообращението на кожата, почиства порите, отстранява мазнините и чрез биологичноактивните си съставки извлича токсините. Медът действа лечебно на ръцете и ноктите – кожата става по-нежна, а ноктите – по-здрави чрез маска от природния продукт.

 h3

Авицена е казвал: "Ако искаш да запазиш младостта си, задължително яж мед".

 

 

                                                                                                                                                         Ивелина Стоянова

Виж всички новини